Belki bir klişe gibi görünebilir, ama yapay zeka hayatımıza çok hızlı bir giriş yaptı ve her geçen gün daha fazla alan kaplayarak vazgeçilmez bir noktaya doğru ilerliyor. Hal böyle olunca da iş dünyası bu yeniliğe kayıtsız kalmayıp yapay zekayı iş hayatına daha yoğun biçimde entegre etmenin yollarını arıyor. Çünkü birçok basit ama el oyalayın görevi çok daha kısa sürede yerine getirmesinin yanında yapay zeka aynı zamanda farklı bakış açıları ya da parametreler de sunabiliyor.
Örneğin iş hayatında yetenek yönetiminde yani insan kaynakları sürecinde yapay zekadan birçok farklı noktada faydalanılabilir. İsterim ki hem bu faydalanılabilecek noktalara göz atalım hem de gelecekte bu alanda ne gibi beklentiler olduğuna değinelim.
İnsan kaynaklarında yapay zekadan faydalanmanın ilk yolu hiç şüphesiz yetenekleri tarama, bulma, değerlendirme ve işe alma süreçlerinde teknolojiden destek almak. Herhangi bir iş ilanına başvuran onlarca hatta yüzlerce CV arasında tarama yaparak en belirtilen kriterlere en uygun adayları listelemek, yapay zeka uygulamaları için oldukça kolay. Yani el yordamıyla uzun saatler alacak bir görevi çok daha kısa sürede yerine getirebilir. Deneyim ve becerileri analiz etme, kurum kültürüne uyumluluk için geçmiş iş tecrübelerini inceleme gibi işlemler sayesinde en uygun aday listesine ulaşmak mümkün olur.
Belirlenen adaylarla yapılan görüşmelerde tutulan notlar, yapılan testler ve video kaydı gibi diğer veriler de yapay zekanın değerlendirmesi ile daha net sonuçlara ulaşılmasını sağlayabilir. Hatta duygu analizi ve motivasyon düzeyine kadar sunulan analizler sayesinde kağıt üstünde en doğru duran adayın pratikteki uygunluğu da değerlendirilebilir yapay zeka sayesinde. Tabii ki her zaman tüm veriler ve analizlere rağmen zaman içinde şaşırtıcı performanslarla karşılaşılabilir, ancak genel olarak bu değerlendirmelerin net sonuçlar sunacağı söylenebilir.
İşe Alım Sürecinden Güncel Performansa Kadar Her Aşama
Yapay zekayı yetenek yönetiminde yalnızca işe alım süreci ile kısıtlamamak gerekir. Yapay zekayı iş gücü planlamasında ve performans yönetiminde de kullanmak mümkün. Yapay zeka tabanlı birçok iş geliştirme programı ile güncel ve gelecekteki iş gücü ihtiyacı üzerine analizler yapılabilir, tamamlanması gereken görevler için en uygun adaylar, yapay zekadan alınacak değerlendirmelere ışığında belirlenebilir. Proje için gereken zaman ile personel ve materyal ihtiyacı konusunda verilerle keskin sonuçlara ulaşılabilir.
Ayrıca çalışan performansının analiz edilmesi için de yapay zekadan önemli destekler almak mümkün. Dönemsel analizler, geleceğe yönelik tahminler, verimli ve verimsiz noktalar ile gerçek zamanlı performans analizi sunan yapay zeka programları, her bir çalışana dair raporlar oluşturabilir. Üstelik bu analizler ışığında geliştirilmesi gereken noktaları tespit etmek ve uygun eğitim programları ile çalışanın performansını bir üst seviyeye çıkarmak da yapay zekadan alınabilecek destekler arasında. Yani hem eksik noktaları işaret edebilir hem de bu eksiklikleri giderecek eğitimler sunabilir.
Tüm bunlara ek olarak kısa ve uzun vadeli veriler ışığında çalışan performansının yanında çalışan memnuniyeti analizi, potansiyel çalışan kayıplarını tahmin etmek ve yetenekleri elde tutmak için stratejiler geliştirmek de yapay zekanın iş dünyasına katkıları arasında. Analizler ve anketlerle çalışan memnuniyetini belirleyebilen programlar, geleceğe ışık tutarak yetenekli çalışanların elde tutulmasını sağlayacak yollar da sunabilir.
Kısacası yapay zeka; insan kaynaklarında maliyet ve zaman tasarrufu, veri odaklı kararlar, iş akışının optimize edilmesi, çalışan memnuniyetinin ölçülmesi, performans düşüşlerinin ve eğitim eksikliklerinin giderilmesi, daha çok yetenek çekmek için stratejiler geliştirilmesi gibi birçok noktada değerlendirilebilir. Kanaatimce gelecekte de bu alanlarda daha spesifik analizler, daha keskin ve ayrıntılı veriler, daha gelişmiş tahminler ışığında daha verimli insan kaynakları süreçleri ile karşılaşacağımız söylemek yanlış olmaz.